Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


AZ ARGENTIN DOG KIALAKULÁSA

Az első látásra félelmetes megjelenésű, hatalmas, hófehér, csupaizom kutyát a kutyavilág bodybuilding bajnokának is nevezhetnénk. Mivel a fajta nagyon fiatal és még nem tartozik az elterjedt kutyafajták közé, sokan nem ismerik. Vannak, akik pedig félreismerik. Vérszomjas fenevadnak, harci kutyának titulálják, pit-bullnak nézik. A "Schwarzenegger-i" külső azonban tankönyvbe illő falkaösztönnel, hihetetlen intelligenciával párosul.
 


Kialakulás

Az 1920-as években Nores-Martines Antonio és Augustin elhatározták, hogy kitenyésztenek egy olyan vadászkutyát, amely helytáll hazájuk, Argentína változatos és kemény terepein. Míg sok, már létező fajta rendelkezett egy, vagy több megfelelő tulajdonsággal e fajták egyike sem birtokolta az összes olyan jellemzőt amit a testvérek kívántak volna. Így 10 fajtát választottak ki, hogy megfelelő tulajdonságaikat egy fajtában egyesítsék.

history-of-dogos.jpg

A tenyésztési folyamat "alapköve" a Cordoba-i harci kutya volt. A "ringek királya" a bullterrier az angol bulldog, a masztiff és a boxer keveréke volt és kitartásáról, erejéről és álló képeségéről volt híres bár gyorsasága és szaglóképessége nem volt a legjobb. Ezzel a már létező keverékkel keresztezték a dán dogot, hogy növeljék a kutya méretét és kialakítsák a fejformáját; a pireneusi pásztorkutyát, hogy létrehozzák a fehér szőrzetet és a különböző éghajlatokhoz való jó alkalmazkodóképességet; az angol bulldogot és a bullterriert, hogy tovább növeljék a kutyakitartását és szívósságát; és a bordói dogot, hogy  erősítsék az állkapcsot. A pointerrel a szaglóképesség, míg az ír farkaskutyával a gyorsaság miatt keresztezték. Végül a boxer garantálta a társaságot kedvelő személyiséget és a nagyszerű intelligenciát.
dogo-argentino-history.jpg

Az argentin dog tulajdonságait gondosan finomították addig, míg az így kitenyésztett kutyateste erős, idegrendszere stabil, temperamentuma pedig kíváló lett. Ezáltal az új fajta a vaddisznó, a puma és a jaguár legelismertebb vadászkutyájává vált. Azzal a céllal tenyésztették ki, hogy helytálljon Dél-Amerika hegyes, nehezen járható területein. Mentálisan az argentin dog fejlett, magas intelligenciával és nagyfokú koncentráló képességgel bír. Ez azonban nem makacsságot jelent, hanem azt, hogy képes kizárni a zavaró tényezőket mialatt feladatát teljesíti. Többek között használnak argentin dogokat, vakok és mozgáskorlátozottak kísérőkutyájaként, nagyon sikeres munkakutyák, ellátnak rendőrségi és katonai feladatokat valamint nagyszerű kutató és mentőkutyák.

Ez a fajta nagyszerű társ. Temperamentuma barátságos és alapvetően emberszerető. Szereti ha simogatják és viszonozza a törődést. Kissé félelmet keltő megjelenése ellenére eltűri az idegeneket is, amíg nem jelentenek veszélyt a saját, illetve gazdája számára nézve. A kutya hamar megbarátkozik a gyerekekkel és szinte mindent eltűr a részükről. A fő problémát a kutyákkal szembeni agresszió jelenti, de ezt korai szocializációval lehet megelőzni. A kutyát meg kell tanítani a helyes ítélőképességre arra, hogy milyen helyzetben milyen viselkedés a kívánatos. Az argentin dog ösztönei erősek, de irányíthatóak.

mya7.jpg


A fajtával kapcsolatban leggyakrabban feltett kérdések:

Hogyan viselkednek az argentin dogok gyerekek között?
Ezek a kutyák nagyszerűen viselik a gyerekek társaságát. Szeretik a gyerekeket, nagyon toleránsak velük és egy csomó "tortúrát" elviselnek. Emellett ne feledjük; ez egy nagytestű fajta és irányítanunk, szocializálnunk kell őket.

 

received_276303816165753.jpegreceived_276304459499022.jpeg

20170608_230504.jpg20170608_230033.jpg

 

Hogyan viselkedne egy  argentin dog kan egy másik kan kutyával? 
Nem számít milyen fajtáról van szó a kutyáknak természetes ösztönük, hogy hierarchiát alakítsanak ki a legdominánsabb kutyával az élen. Némi agressziót feltételezhetünk. Általánosságban a kan kutyák a kanokat, míg a szuka kutyák a szukákat próbálják hierarchizálni. Ha két kutyát akarsz együtt tartani a legjobb megoldás ha az egyik kutyaszuka a másik pedig kan. Ennek ellenére sokszor előfordul, hogy két azonos, vagy különböző nemű kutya, amely együtt nő fel, képes problémamentesen tovább élni.

Milyen őrkutyák az  argentin dogok? 
Mindenek előtt ez a fajta vadászkutya. Az őrző tulajdonságaik másodlagosak. Ha az argentin dog megérzi, hogy saját magát, a gazdát a családot vagy jóbarátot valami fenyegeti, védeni fog. Azt, hogy ezt elérjük külön kiképzés nem szükséges, de szükséges megtanítanunk arra, hogy a különböző helyzetekben megfelelően döntsön.

Könnyű-e kiképezni az argentin dogokat? 
Igen is, meg nem is. Az argentin dog elég intelligens, de természetéből adódó mohóságát megfelelő irányba kell terelni. A szokásos kiképzési módszerek néha nem eredményesek, de egy kis változtatással általában sikeresek. Általánosságban a szukákat könnyebb kiképezni, de az argentin dogból munkával egy kitűnő munkakutyát nevelhetünk.

Milyen munkakutyák az argentin dogok? 
Az argentin dogokat világszerte kipróbálták, mint munkakutyákat, igen meggyőző eredményekkel, amelyek az SchH I-től az SchH III szintig terjednek. Sok kiképző vágyik rá, hogy ezzel a fajtával dolgozzon. Egy Kaliforniában kiképzett kan teljesítette a BH-vizsgát és most készül az SchH I vizsgára. Más kutyák Texas-ban és Kaliforniában szintén elkezdték a felkészülést figyelemreméltó eredményekkel. Emellett Texasban 13 argentin dogot képeztek ki kábítószer felderítésére valamint őrző-védő munkára. Minden hír kiváló eredményekről számol be. Sok kiképző azt mondta, hogyha minden argentin dog olyan volna mint amilyennel éppen dolgoztak, fajtát váltanának. Néhány tenyésztőtől információt kért a rendőrség a fajtával kapcsolatban és reméljük, hogy a közeli jövőben minél több argentin dog fog az Egyesült Államokban hivatalos szolgálatot teljesíteni. Szerte az országban számos kutya áll kiképzés alatt, különböző szinten, különböző kiképzési területen mint pl.: nyomkövetés, engedelmességi gyakorlatok, kutatás és mentés, kísérőkutyák, vadászkutyák stb.

A kennelek kizárólag  vadászatra, munkára vagy kiállításokra tenyésztenek-e? 
Nem! Az argentin dog még mindig egy "eredeti" fajta, ami azt jelenti, hogy még nagyon közel áll az őseihez, rendelkezik az eredeti ösztönökkel. Úgy hisszük, hogy ez a fajta nagyon sokoldalú és ilyennek is kell maradnia. Bár bizonyos tenyésztők előnyben részesítenek bizonyos tulajdonságokat ez nem azt jelenti, hogy a náluk születő kölykök nem felelnek meg más kihívásoknak.


dogo-hunt.jpg
dogo-hunt2.jpg
dogo-hunting.jpg
forrás:http://kutya.hu/Cikk.aspx?id=5125